Verhuizen of verbouwen, Digimakelaars adviseert

Verhuizen of verbouwen

Verhuizen of verbouwen?

Veel verhuiswensen ontstaan uit de behoefte aan verandering. Een groter huis, meer ruimte voor jezelf of meer ruimte voor de groter wordende kinderen. Aanpassingen ten behoeve van de mobiliteit worden, doordat we ervoor kiezen om langer zelfstandig te blijven wonen, ook steeds vaker een noodzaak.

Zou je dan uit je oude vertrouwde omgeving willen vertrekken en je huis verkopen of zou je liever willen blijven wonen en naar je wensen je huis aanpassen?

Deze overwegingen kun je met je makelaar bespreken. Digimakelaars adviseert als NVM makelaar in iedere hoek van het land, kan de waarde van je huis bepalen en kijken wat de financiële consequenties zijn voor de volgende stap. Met die cijfers kun je kijken of het verhuizen of verbouwen wordt.

Niet alleen de huizenprijzen zijn verlaagd, maar ook verbouwingskosten zijn lager geworden doordat er nog steeds vraag is naar meer werk in de bouwsector.

De regering helpt daarbij ook een flink handje mee door de BTW op verbouwingen dit eerste half jaar van 2015 nog op 6% te houden. Dit geldt op vrijwel alle arbeidskosten op verbouwingen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar.

Verbouwingen die de waarde van je huis verhogen:

 • Uitbouwen of vergroten van je huis, bijv. het bouwen van een serre of een dakkapel
 • Onderhoud, groot onderhoud, gevels voegen, kozijnen vervangen, schilderwerk, stukadoorswerk
 • Garage, schuur, carport of een tuinhuis bouwen
 • Lift of invalidentrap installeren of onderhouden
 • Riolering en alle andere leidingwerk vernieuwen
 • Vloer-, dak- en gevelisolatie, dubbel glas aanbrengen
 • Zonnepanelen installeren
 • Je tuin herinrichten

Voor veel van deze verbouwingen geldt op het arbeidsloon het 6% tarief en een aantal zaken op het gebied van isolatie en zonnepanelen kent ook nog andere subsidiekanalen. Daarnaast zijn er legio mogelijkheden om binnen gemeentelijke regelingen op basis van de WMO het huis aan te passen aan verminderde lichamelijke of ook geestelijke mogelijkheden.

Dus ga je je huis verbouwen of je huis verkopen?

Overweeg dus voor je verhuizing of het blijven wonen in je oude vertrouwde huis en in de fijne wijk opwegen tegen het ongemak dat onderhoud en verbouwing zeker met zich meebrengt.

Geef de overweging in ieder geval een kans!

Geplaatst in Besparen, Onderhoud, Uncategorized, Verkooptips en getagd met , , , , , , .

3 reacties

 1. Het voordeel aan verbouwen is dat dit geheel naar eigen wens is in te vullen. Vaak is het zo dat bij een verhuizing alsnog een aantal klussen gedaan moeten worden. Verbouwen en verhuizen zijn beide even een rommelige tijd, belangrijk is om dan het einddoel in de gaten te houden. Na deze tijd kan er extra genoten worden, mits de verbouwing door een vakman gedaan wordt. Niet een ‘mijn man is klusser’ geval dat er maanden of jaren in een huis wordt geleefd wat nooit is afgewerkt.

 2. om dit vervolgens eerst te berekenen wat goedkoper uitkomt en meer voordelen opbrengt.
  is dat een goed uitkomst en ben je er zeker van welke van de twee je voor kiest en wilt uiteindelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.